Γυμνάσιo Καρπενησίου

  • Το σχολικό κτήριο που σήμερα στεγάζει το Ά Γυμνάσιο Καρπενησίου, αποτελεί ένα από τα πιο εμβληματικά κτήρια της πόλης του Καρπενησίου. Η θέση του, ο ρόλος του και η ιστορία του, το καθιστούν όχι τυχαία, το πιο αναγνωρίσιμο και αγαπημένο κτήριο των Καρπενησιωτών αλλά και των Ευρυτάνων που ενδιέτρεψαν σ΄αυτό κατά τα εφηβικά τους χρόνια.

 

  • Ως θεσμός, το Γυμνάσιο Καρπενησίου ιδρύθηκε το 1918, καθώς αποτελούσε διακαή πόθο και μόνιμο αίτημα των Ευρυτάνων. οι οποίοι ελλείψει Γυμνασίου, αναγκαζόταν να στέλνουν τα παιδιά τους για σπουδές σε τρυφερές ηλικίες στο Μεσολόγγι, ή στην Λαμία ή στα Τρίκαλα. Ήδη από το 1888 ο δημοδιδάσκαλος Λάμπρος Παπαντωνίου, πατέρας του μετέπειτα γνωστού λογοτέχνη Ζαχαρία Παπαντωνίου, τονίζει την ανάγκη ίδρυσης Γυμνασίου. Το 1918, η πολυπόθητη στιγμή έρχεται και τα πρώτα παιδιά Καρπενησιωτών εισέρχονται στις αίθουσες του Γυμνασίου, που όμως στεγάζεται σε νοικιασμένο κτήριο εντός της πόλης του Καρπενησίου.

 

  • Από το 1918, τόσο οι τοπικά δραστηριοποιούμενοι Ευρυτάνες όσο και οι μεταναστεύσαντες Ευρυτάνες, εργάζονται και μοχθούν ώστε το Γυμνάσιο να αποκτήσει την δική του στέγη. Το εν Καρπενησιών ιδρυθέν “Ταμείον Εκπαιδευτικής Προνοίας” με τη βοήθεια της Ένωσης Αποδήμων Ευρυτάνων Αμερικής « Το Βελούχι», διά εράνων σε όλη την Αμερική, κατά τα έτη 1923 – 1924, με πρωτοστάτη των ακούραστο δημοδιδάσκαλο Στέφανο Νικ. Καραγεώργο, καταφέρνει να συγκεντρώσει το σημαντικό για την εποχή ποσόν των 452 δολαρίων. Σε έκταση που παραχωρήθηκε από τον Δήμο Καρπενησίου, στη θέση των άλλοτε κτημάτων της οικογένειας Ιερομνήμονος “στου Γερομνήμη, ξεκίνησαν άμεσα οι εργασίες και η ανέγερση ολοκληρώθηκε το 1931, οπότε και υποδέχτηκε του πρώτους τυχερούς μαθητές του.

 

  • Σύμφωνα με τον ιστορικό Mark Mazower, αναφέρεται ως φημισμένο ήδη από την χρονιά ολοκλήρωσης της ανέγερσής του.

 

  • Το σχολείο είναι κτισμένο με πρότυπα σχέδια αρχιτεκτόνων και μηχανικών του Υπουργείου Παιδείας. Τα αρχικά σχέδια προέβλεπαν πρότυπους χώρους Γυμναστηρίου, Θεάτρου, Οικοτροφείου, γηπέδων κ.α., σύμφωνα με τα πρότυπα των μεγάλων κολλεγίων και φημισμένων σχολείων της Αμερικής και της Μεγάλης Βρετανίας.Ωστόσο στη πρώτη φάση οικοδομήθηκαν και λειτούργησαν μόνο το κτήριο του Γυμνασίου και το γήπεδο με τις κερδίδες του.
  • Τον Αύγουστο του 1944, το Καρπενήσι ισοπεδώθηκε από γερμανικά στρατεύματα και φυσικά το λαμπρό κτήριο του Γυμνασίου δεν διέφυγε της οργής τους. Αλύπητα χτυπήθηκε και κατά τα επόμενα χρόνια του Εμφυλίου, έως ότου το 1954 φαίνεται ότι είχε επιδιορθωθεί και ανακαινιστεί οπότε και επέστη στην προτέρως λαμπρή του μορφή, όπως τεκμηριώνεται και από φωτογραφίες των εγκαινίων του Νοσοκομείου, παραπλεύρως του Γυμνασίου.

 

  • Από το 1954 έως και σήμερα το 1ο γυμνάσιο Καρπενησίου λειτουργεί στο ίδιο κτίριο, με κάποιες μετατροπές λόγω των αναγκαίων ανακαινίσεων, αλλά πιστό στο αρχικό του σχέδιο. Κατά τη δεκαετία του ΄70, το αρχικό κτήριο επεκτάθηκε προς ανατολάς, με την οικοδόμηση κατοπτρικά δίδυμης πτέρυγας η οποία στεγάζει το Γενικό Λύκειο, ενώ στα δυτικά του έχει ανεγερθεί το κτήριο της Βιβλιοθήκης του Καρπενησίου, υπαίθριο θέατρο. Ακόμη δυτικότερα έχει ανεγερθεί συγκρότημα κτηρίων τα οποία στεγάζουν το Επαγγελματικό Λύκειο. Στα νότια του έχει ανεγερθεί από τη δεκαετία του ΄90 το Γυμναστήριο, ενώ το γήπεδο του παραμένει ενεργό και λειτουργικό από το 1931. φωτογραφίες από τη συλλογή των ΓΑΚ Ευρυτανίας

 

Πηγές:

  1. ΓΑΚ Ευρυτανίας
  2. https://www.wikiwand.com/el/%CE%9A%CE%B1%CF%81%CF%80%CE%B5%CE%BD%CE%AE%CF%83%CE%B9 τελευταία επίσκεψη 07/01/2020 ώρα 14:05
  3. Μπακογεώργου Νίκη «Μνήμης θραύσματα, κείμενα και φωτογραφίες, Γυμνάσιο Καρπενησίου Εκατό χρόνια διαδρομής (1918-2018)», Μανδαγόρας 2019, Αθήνα.

 

Copyright 2019 Kipe.gr | Created by Pneuma.gr