Ζωγράφος του Ευρυτίου

Ένα από τα σημαντικότερα εργαστήρια κεραμικής της αρχαϊκής περιόδου ήταν της Κορίνθου. Ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του 7ου αιώνα το εργαστήρι της Κορίνθου γνωρίζει σημαντική άνθιση λόγω των ανεπτυγμένων εμπορικών δραστηριοτήτων της πόλης. Τα προϊόντα της κορινθιακής κεραμικής κυριάρχησαν στις αγορές της Μεσογείου μέχρι τις πρώτες δεκαετίες του 5ου αιώνα π.Χ. Η παραγωγή του Κορινθιακού εργαστηρίου διακρίνεται σε δύο μεγάλες περιόδους με πολλές υποκατηγορίες. Η διάρκεια της κάθε περιόδου ήταν σχεδόν ένας αιώνας: η Πρωτοκορινθιακή περίοδος από το 700 έως το 625π.Χ και η Κορινθιακή περίοδος από το 625 έως το 535π.Χ.

Στο κεραμικό κορινθιακό εργαστήριο εμφανίζεται για πρώτη φορά ο μελανόμορφος ρυθμός δηλαδή η τεχνική διακόσμησης των αγγείων με μελανές μορφές καθώς και η εγχάραξη όσον αφορά την απόδοση των λεπτομερειών. Τα στοιχεία αυτά συναντούμε και στον πρώιμο κορινθιακό κρατήρα από τη νεκρόπολη του Cerveteri. Ο κρατήρας, ο οποίος αποδίδεται στο Ζωγράφο του Ευριτίου, έχει ύψος 46 εκατοστών και ανήκει στην πρώιμη κορινθιακή περίοδο (610-580π.Χ). Τη συγκεκριμένη περίοδο συναντούμε στα μεγάλα αγγεία – όπως ο συγκεκριμένος κιονωτός κρατήρας – παράλληλα με τις ζωφόρους ζώων, τη διακόσμηση με διηγηματικές σκηνές, πιο απλουστευμένες και αφρόντιστες.

Στον κιονωτό κρατήρα του Ζωγράφου του Ευρυτίου υπάρχει μία ανάλογη διηγηματική σκηνή. Συγκεκριμένα, απεικονίζεται η φιλοξενία του Ηρακλή από τον Εύρυτο στην Οιχαλία. Στο πάνω μέρος του κρατήρα από αριστερά προς δεξιά ταυτίζονται με επιγραφές οι Τόξος και Κλιτύος, Διδαίων και Εύρυτος, Ιόλαος και Ηρακλής. Ανάμεσα στον Ιόλαο και τον Ηρακλή βρίσκεται η Ιόλη. Οι μορφές βρίσκονται σε κλίνες, με τον Εύρυτο και τον Τόξο να αποστρέφουν το πρόσωπο από τον Ηρακλή και να μη συμμετέχουν στην οινοπωσία . Στο κάτω μέρος του κρατήρα συναντούμε έναν αγώνα ιππέων με τη χαρακτηριστική για την περίοδο επιμήκη αναπαράσταση των αλόγων.

Οι δύο παραστάσεις συνθέτουν μια αφηγηματική σκηνή η οποία παραπέμπει στη φιλοξενία του Εύρυτου στον Ηρακλή και το συμπόσιο που παρέθεσε για το νικητή των αγώνων τοξοβολίας που είχε προκηρύξει με έπαθλο την κόρη του, Ιόλη. Ο Ηρακλής, ο οποίος

εμφανίζεται με κοντή κόμη, έχοντας λάβει αρνητική απάντηση από την οικογένεια της Ιόλης, φαίνεται να κρατά μαχαίρι και να αρνείται να συμμετάσχει στην οινοπωσία.

Η πίσω όψη του κρατήρα εμπλουτίζεται με μία σκηνή μάχης που παραπέμπει στην εκστρατεία του Ηρακλή εναντίον της Οιχαλίας και την τελική καταστροφή της σύμφωνα με το μύθο.

Copyright 2019 Kipe.gr | Created by Pneuma.gr