Η Π.Ε.Ε.Α. (το κυβερνητικό σχήμα που είχε συγκροτηθεί στη Βίνιανη της Ευρυτανίας τον Μάρτιο του 1944 με πρωτοβουλία του ΕΑΜ και τη συμμετοχή και άλλων αντιστασιακών οργανώσεων) αποφάσισε και προκύρηξε την συγκρότηση Εθνικού Συμβουλίου, απαρτιζόμενο από  εκπροσώπους όλου του λαού της απελευθερωμένη και μη Ελλάδας ως Εθνοσυμβούλους.

Οι εκλογές προκηρύχθηκαν κατά τόπους για τις 23 Απριλίου του 1944 και μετά την επιτυχή τους διενέργεια και την ανάδειξη των εθνικών αντιπροσώπων/ εθνοσυμβούλων, προγραμματίστηκε η πρώτη συνέλευση του οργάνου για το χρονικό διάστημα 14 έως 27 Μαΐου του 1944, στο Δημοτικό Σχολείου του Χωριού Κορυσχάδες Ευρυτανίας.

Στις εκλογές για πρώτη φορά δόθηκε καθολικώς το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι σε όλους τους πολίτες άνω των 18 ετών, ανεξαρτήτως φύλου. Μάλιστα μεταξύ των εκλεγμένων εθνοσυμβούλων αναδείχτηκαν και πέντε γυναίκες.

Στις εκλογές δεν συμμετείχαν εκπρόσωποι από τις  βουλγαροκρατούμενες  περιοχές της Αν. Μακεδονίας και της Θράκης λόγω της κατάστασης που επικρατούσε, καθώς και εκπρόσωποι από την Κρήτη και τα νησιά (πλην Λευκάδας) όπου η εγκύκλιος – πρόσκληση της Π.Ε.Ε.Α. δεν έφτασε εγκαίρως.  Οι εθνοσύμβουλοι/ αντιπρόσωποι, έφθασαν στις Κορυσχάδες παρά τις δυσκολίες και τους κινδύνους, από κάθε γωνιά της ηπειρωτικής Ελλάδας για να συμμετέχουν στις εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου. Αφού ορκίστηκαν (στην τελετή έναρξης εργασιών και ορκωμοσίας του Συμβουλίου πρωτοστάτησε ο Αρχιερατικός Επίτροπος Ευρυτανίας Αρχιμανδρίτης Κωνσταντίνος Πανανικολάου, ο θρυλικός Παπα-Κώστας της ενορίας Παναγίας του Καρπενησίου), εξελέγη το Προεδρείο και  άρχισαν οι εργασίες του Συμβουλίου.

Κατά την διάρκεια εργασιών της Εθνοσυνέλευσης, οι συμμετέχοντες αλλά και ο κόσμος που παρακολουθούσε ως ακροατές τις εργασίες, είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν και να παρακολουθήσουν πολιτιστικές δράσεις, όπως για παράδειγμα θεατρικές παραστάσεις. Πρέπει να σημειωθεί ότι τις ημέρες της προετοιμασίας έναρξης των εργασιών του Εθνικού Συμβουλίου, ζωγράφοι φιλοτέχνησαν τοιχογραφίες που απεικονίζουν ήρωες της Αντίστασης και του 1821. Οι τοιχογραφίες αυτές είχαν φιλοτεχνηθεί για συμβολικούς κυρίως λόγους, ώστε να συνδεθεί η σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου με την Ά Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου, με την οποία ουσιαστικά η Επαναστατημένη Ελλάδα συγκροτήθηκε σε όργανα διοίκησης. Εκτός από τις τοιχογραφίες εσωτερικά στις αίθουσες του πάνω ορόφου, το σύνθημα “Επίδαυρος 1821 – Κορυσχάδες 1944”, υπάρχει φιλοτεχνημένο ως τοιχογραφία περιμετρικά στον πλαίσιο του φέροντος οργανισμού μεταξύ των δύο ορόφων. Οι τοιχογραφίες, εξωτερικές και εσωτερικές, είχαν καλυφθεί από σοβά μετά την απελευθέρωση και αποκαλύφθηκαν το 1987 κατά τις εργασίες συντήρησης και ανακαίνισης λόγω της μετρατροπής του σχολείου σε Μουσείο.

Το ιστορικό κτήριο του Σχολείου των Κορυσχάδων,  μάλλον επελέγη για την λαμπρή του αρχιτεκτονική και το μεγάλο του μέγεθος, ικανό να στεγάζει άνετα ικανό αριθμό αντιπροσώπων σε ολομέλεια αλλά και επιμέρους εργασίες επιτροπών, καθώς είναι διώροφο, με δύο τεράστιες επικοινωνούσες αίθουσες στον άνω όροφο και ιδιαίτερο γραφείο, και δύο μεγάλες αίθουσες και γραφείο στο ισόγειο. Το Σχολείο, σήμερα έχει κυρηχθεί ιστορικό και διατηρητέο μνημεί και λειτουργεί ως Μουσείο Εθνικής Αντίστασης. Από 1982 και μετά, με την αναγνώριση της  Εθνικής Αντίστασης από το επίσημο ελληνικό κράτος διοργανώνονται σχεδόν κάθε χρόνο εκδηλώσεις μνήμης. Στο προαύλιο του μουσείου υπάρχει μνημείο αφιερωμένο στην Εθνική Αντίσταση αλλά και τους πεσόντες της. Στο ισόγειο έχει διαμορφωθεί πλούσια βιβλιοθήκη ενώ στον όροφο λειτουργεί η μόνιμη έκθεση του μουσείου η οποία περιλαμβάνει κυρίως φωτογραφικό υλικό από τις εργασίες της Εθνοσυνέλευσης αλλά χαρακτηριστικές ευρύτερα στιγμές της Εθνικής Αντίστασης. Οι φωτογραφίες που εκτίθενται προέρχονται από το αρχείο του σημαντικού φωτογράφου Σπύρου Μελτεζή (ο οποίος όχι τυχαία έφερε τον τίτλο του Φωτογράφου της Εθνικής Αντίστασης.

 

 

Copyright 2019 Kipe.gr | Created by Pneuma.gr