Η ονομασία του Καρπενησίου

 

Κατά καιρούς έχουν διατυπωθεί διαφορετικές εκδοχές για την προέλευση του ονόματος της πόλης του Καρπενησίου, ορισμένες εντελώς αυθαίρετες, άλλες με επιστημονικό ενδεχομένως υπόβαθρο και άλλες εντελώς αστήρικτες και ατεκμηρίωτες.

Για παράδειγμα, ατεκμηρίωτη είναι η εκδοχή που υποστηρίζει την τουρκική προέλευση του ονόματος από τη σύνθεση των δήθεν τουρκικών λέξεων carbinis που σημαίνει χιονοσκέπαστη πλαγιά. Αστήρικτη και η εκδοχή περί της ταυτοποίησης με το αναφερόμενο από τον Παυσανία αρχαίο Καρνάσιον. Ουδεμία πιθανότητα και η ονοματοδότηση από κάποιον αρχαίο Κάρπο.

Σήμερα οι ιστορικοί και γλωσσολόγοι συγκλίνουν προς την πιθανότερη εκδοχή, αυτή της βλαχικής προέλευσης του ονόματος, από το Cărpiniș, τον τόπο δηλαδή με τους πολλούς γάβρους, το φυτό δηλαδή Carpinus betulus. Εννοιολογικά θα μπορούσε να αποδίδεται ως γαβριά, ως τον τόπο δηλαδή όπου φύονται πολλοί γάβροι.

Η στήριξη αυτής της εκδοχής τεκμηριώνεται από δύο υποθέσεις/ παραδοχές:

α) το όνομα Καρπενήσι εμφανίζεται προ της έλευσης των Οθωμανών στην περιοχή και χρονολογικά συμπίπτει με την μόνιμη κατοίκηση Βλαχικών πληθυσμών στην ορεινή Θεσσαλία και Πίνδο κατά τον 13ο και 14ο αιώνα

β) Ακόμα και μέχρι σήμερα αποτελεί πολύ κοινό τοπωνύμιο στην καθαρά βλαχόφωνη (από γλωσσολογικής άποψης) Ρουμανία, όπου απαντώνται τουλάχιστο επτά (7) οικισμοί με το όνομα Cărpiniș.

 

Copyright 2019 Kipe.gr | Created by Pneuma.gr