Το Νοσοκομείο του Καρπενησίου

  • Το κτήριο του σημερινού Γενικού Νομαρχιακού Καρπενησίου αποτελεί άλλο ένα κόσμημα της πόλης, μαζί με το κτηριακό συγκρότημα του Γυμνασίου.

Προπολεμικώς στο Καρπενήσι και μόνο που είχαν την επαγγελματική τους έδρα καταξιωμένοι γιατροί, όπως ο Διονύσιος Μαθές, ο Πέτρος Παπασπύρου κ.α., οι έκτακτες και αναγκαίες επεμβάσεις λάμβαναν χώρα σε σπίτια, με το ρίσκο μιας μόλυνσης ή μιας ανεπιθύμητης επιπολκής. Οπότε η ίδρυση νοσοκομείου αποτελούσε πάγιο αίτημα της προπολεμικής κοινωνίας και ισχυροποιήθηκε με το πέρας και του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και του Εμφυλίου Πολέμου, οπότε και πολλές Καρπενησιώτισσες κατά κύριο λόγο, είχαν θητεύσει σε μάχιμες μονάδες περίθαλψης αποκτώντας την απαραίτητη πείρα.

Το αρχικό κτήριο επελέγη να κτιστεί σε οικόπεδο νοτίως του Γυμνασίου, παραχωρηθέν από τη δημοτική αρχή, σε άλλοτε εκτάσεις ιδιοκτησίας της οικογενείας Ιερομνήμονος. Η ανέργερσή του κατέστη δυνατή μετά από συγκέντρωση ικανού χρηματικού ποσού και μετά από διενέργεια εράνου της Ένωσης Ευρυτάνων Αμερικής « Το Βελούχι».

Ο θεμέλιος λίθος τοποθετήθηκε πανηγυρικά το 1952 και τα εγκαίνια του νέου Νοσοκομείου τελέστηκαν σχεδόν δύο χρόνια αργότερα το 1954. Ο εργολάβος του έργου ήταν το Καρπενησιώτης επιχειρηματίας Νικ. Παπακωνστατίνου, ενώ στα εγκαίνια του έδωσε το παρόν και ο τότε Υπ. Πρόνοιας Χρ. Σολωμονίδης, εκτός των τοπικών πολιτειακών και πολιτικών παραγόντων.

Το Νοσοκομείο λειτουργεί απαύστως από το 1954 έως και σήμερα, προσφέροντας τις υπηρεσίες του στους ντόπιους και στους φιλοξενούμενους όταν παρίσταται ανάγκη, έχει ενταχθεί από την δεκαετία του ΄80 στο Εθνικό Σύστημα Υγείας ως Γενικό Νοσοκομείο. Ο πυρήνας του αρχικού κτηρίου παραμένει ο ίδιος, ωστόσο ήταν απαραίτητες ανακαινίσεις, επεκτάσεις πτερύγων και επιπλέον μετατροπές λόγω εκσυγχρονισμού (και πάλι με γενναίες δωρεές Ευρυτάνων, τόσο ντόπιων όσο και της Αμερικής καθώς και με γενναιόδωρες κρατικές επιχορηγήσεις).

Χωρίς αμφιβολία αποτελεί ένα από τα τοπόσημα του Καρπενησίου, και από τα κτήρια τα συνδεδεμένα με την προσωπική ζωή των κατοίκων της περιοχής, καθώς πολλοί έχουν βιώσει την γέννηση των παιδιών τους, την θεραπεία αγαπημένων τους αλλά και την απώλεια δικών τους σημαντικών προσώπων.

*φωτογραφίες από τα ΓΑΚ Ευρυτανίας και η σύγχρονη φωτογραφία του νοσοκομείου από την εφημερίδα “Έθνος”

 

Copyright 2019 Kipe.gr | Created by Pneuma.gr