Θερινό ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα έως Κυριακή 10:00-15:00 & 18:00-21:00

  • Ελληνικά
  • English

Άγιος Ιωάννης ο εξ Αγράφων

Άγιος Ιωάννης ο εξ Αγράφων

Ο Άγιος Ιωάννης καταγόταν από τα Άγραφα, χωρίς να είναι γνωστός ο ακριβής τόπος καταγωγής του. Λόγω οικονομικών δυσμενών συνθηκών αναγκάστηκε να μετοικίσει στην Αδριανούπολη και να υπηρετεί τις θρησκευτικές ανάγκες των πιστών της περιοχής.

Ο ‘Αγιος καθημερινά τελούσε τα λατρευτικά του καθήκοντα και πρόσφερε αγάπη, στέγη και φαγητό σε κάθε φτωχό, ορφανό και ξένο που είχε ανάγκη χωρίς κανένα αντάλλαγμα. Στις ακολουθίες που τελούσε, τόνιζε το καθήκον της φιλοξενίας και τη βοήθεια σε οποιονδήποτε έχει ανάγκη. Δίδαξε τα σκλαβωμένα παιδιά ανάγνωση και γραφή διακινδυνεύοντας τη ζωή του. Την περίοδο αυτή υπηρέτησε ως εφημέριος σε ενορία της Αδριανούπολης. Το έντονο θρησκευτικό του συναίσθημα που τον διακατείχε από μικρή κιόλας ηλικία, η σεμνότητα και η φωτεινή προσωπικότητα του προκάλεσαν τον φθόνο των μουσουλμάνων της περιοχής .

Στις 7 Ιανουαρίου 1460 ο Άγιος και 16 ακόμη ιερείς συνελήφθησαν και αποκεφαλίστηκαν στην Αδριανούπολη με την κατηγορία ότι προσπάθησαν να βαπτίσουν ένα παιδί μουσουλμανικής οικογένειας.

Στη Μονή Δουσίκου (Αγίου Βησσαρίωνος) σώζεται η τίμια κάρα του, καθώς και κώδικας που αναφέρεται στο μαρτύριο και τα θαύματα του.

Ἀπολυτίκιο τοῦ Ἁγίου (Ἦχος α΄)
Θείω αίματι την εκκλησίαν κατελάμπρυνας ως αθλοφόρος και τυραννούντων το θράσος κατήσχυνας, την εκτομήν της Σης Κάρας, στερρότατε, υπενεγκών, Ιωάννη πανεύφημε, όθεν άπαντες την μνήμην την Σην γεραίροντες εν πίστει τον Σωτήρα δοξάζομεν.
Απολυτίκιο των Ευρυτάνων Αγίων (Ήχος γ΄)
Αγράφων ένδοξα τέκνα τιμήσωμεν, τα θαυμαστώσαντα πίστιν την ένθεον Μιχαήλ, Δαμιανόν, Σεραφείμ και Νικόλαον, τον σοφόν Ευγένιον, Ρωμανόν και Κυπριανόν, Ισαπόστολον Κοσμάν και Ακάκιον Θεόφρονα, Ανδρέαν τον ασκήσει κοσμούμενον, Ιωάννην ένδοξον αλλοδόξους εγκαλούμενον άμα Γερασίμω τω Κλεινώ δωδέκαθλον το θείον τιμήσωμεν.

πηγές: Πανευρυτανική Ένωση (www.panevrytaniki.gr)

www.eklisiaonline.gr

www.orthodoxmathiteia.blogspot.com/

Σχολιάστε