Θερινό ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα έως Κυριακή 10:00-15:00 & 18:00-21:00

  • Ελληνικά
  • English

Ι.Ν Γέννησης της Θεοτόκου στο Καρπενήσι.

Ο ιερός ναός της Παναγίας που βρίσκεται σήμερα στο Καρπενήσι, χτίστηκε το 1910 και είναι η τέταρτη φορά που χτίζεται στο ίδιο ακριβώς μέρος. Μέχρι το 1842 ήταν ο Μητροπολιτικός ναός της επισκοπής Λιτζάς και Αγράφων. Νότια του ναού βρίσκεται το κοιμητήριο των επισκόπων, με τους τρεις επισκόπους του να έχουν ταφεί στον περίβολο του.
Μετά την πυρπόληση της πόλης του Καρπενησίου από τους Τούρκους το 1821, στόχος των κατοικιών έγινε η ανοικοδόμηση των εκκλησιών και των σχολείων της πόλης. Ετσι, με την βοήθεια διαφόρων εράνων ξεκίνησε και η ανοικοδόμηση της Παναγίας, με την ολοκλήρωση αρχικά της τοιχοποιίας της εκκλησίας. Ωστόσο, λόγω έλλειψης χρημάτων, οι εργασίες ανοικοδόμησης σταμάτησαν. Μάλιστα, στάλθηκε επιστολή στην Κυβέρνηση του Καποδίστρια για οικονομική βοήθεια, αλλά δεν είναι γνωστό εάν ανταποκρίθηκε.
Χάρη στη συνδρομή του Δημήτριου Κολοκυθόπουλου, ο οποίος για 20 περίπου χρόνια ήταν και επίτροπος στον ναό, ο ιερός ναός της Παναγίας ολοκληρώθηκε και εσωτερικά.
Κάθε χρόνο στις 8 Σεπτεμβρίου η εκκλησία γιορτάζει και τιμά το “γενέθλιον της Θεοτόκου”, μια από τις μεγαλύτερες γιορτές της Ορθοδοξίας.

Επιμέλεια: Μακρυπίδη Ειρήνη
Φωτογραφία και πληροφορίες: https://paroutsas.jmc.gr/ 

Σχολιάστε