Χειμερινό ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά 10:00 με 18:00

  • Ελληνικά
  • English

Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας

Η 8η Μαρτίου είναι μία μέρα ξεχωριστή, μια μέρα που έρχεται να υπενθυμίσει τους αγώνες για την ανεξαρτησία των γυναικών και την προσφορά τους στο κοινωνικό σύνολο. Είναι η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Είναι η μέρα που έχει την τιμητική της η σύγχρονη ηρωίδα, η μάνα, η αδερφή, η σύντροφος, η εργαζόμενη.

Θεσπίστηκε για πρώτη φορά το 1977 με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ ώστε να αναδειχθούν τα προβλήματα, οι αγκυλώσεις και να προωθηθούν τα δικαιώματα της γυναίκας. Στην ουσία δεν πρόκειται για γιορτή αλλά για υπενθύμιση ενός αδιάκοπου αγώνα σε όλη την υφήλιο για το αυτονόητο: την ισότητα, το σεβασμό, την εξάλειψη των διακρίσεων. Πρόκειται για τον αγώνα να μπει ένα τέλος στις προκαταλήψεις του παρελθόντος , ώστε οι γυναίκες να μπορούν να αναπτύξουν τις ικανότητές τους και να βελτιώσουν τη θέση τους στο κοινωνικό σύνολο, πέρα από τα όρια που τους έχουν επιβληθεί.

Ιστορική διαδρομή

Η επιλογή της 8ης Μαρτίου από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας δεν είναι τυχαία καθώς είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις απαρχές των φεμινιστικών κινημάτων και τις πρώτες κινήσεις για αναγνώριση των δικαιωμάτων της γυναίκας. Ήταν 8 Μαρτίου του 1857 όταν διαδήλωσαν εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στην Νέα Υόρκη ζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας. Στις αρχές του 20ου αιώνα θεσμοθετήθηκε η 8η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στις ΗΠΑ κι αργότερα από τη 2η Δεύτερη Σοσιαλιστική Διεθνή ακολουθώντας και αναγνωρίζοντας τα γυναικεία κινήματα που διεκδικούσαν πέραν της ισότητας στα εργασιακά και δικαίωμα ψήφου.

«Από όλα τα μονοπάτια που οδηγούν στην καρδιά μια γυναίκας το πιο κοντινό είναι η συμπόνοια.» Βύρωνας

«Οι γυναίκες είναι ικανές από το μηδέν να κάμουν το παν.» Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι

«Η γυναίκα είναι μια πρόσκληση προς την ευτυχία.» Σ.Μποντλερ

 

 

Σχολιάστε