Θερινό ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα έως Κυριακή 10:00-15:00 & 18:00-21:00

  • Ελληνικά
  • English

To κέντημα παλιά και σήμερα

Μια υπέροχη δημοσίευση για τα παλιά κεντήματα παρουσιάστηκε από την κα Μαίρη Καλλιάνη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Ιστορικού-Λαογραφικού Μουσείου Μεγάλου Χωριού. Η δημοσίευση περιλαμβάνει εικόνες από το παραδοσιακό κέντημα «Καλημέρα» σε διάφορα σχέδια που δεν έλειπε από κανένα σπίτι και το κείμενο:

«Κάθε σπίτι ειχε την ΚΑΛΗΜΕΡΑ του….
Οι γυναίκες του τόπου κοίταζαν για το ποιά θα εχει την καλύτερη………σε σχέδια και χρώματα….υπερτερέσουν τα χελιδόνια και τα λουλούδια….
Το παραδοσιακό κέντημα είναι βαθιά ριζωμένο στην ιστορία και τον πολιτισμό της χώρας μας Είναι μια μορφή τέχνης και μια γλώσσα έκφρασης που μεταδίδεται από γενιά σε γενιά.
Τα σχέδια του κεντήματος έχουν τη δική τους απίστευτη γλώσσα και αντιπροσωπεύουν την επικοινωνία του πολιτισμού μεταξύ των γυναικών.
.Αυτές οι πολύτιμες στιγμές κεντήματος θεωρούνταν πάντα ως χρόνος σύνδεσης μεταξύ των γυναικών στο χωριο.
Μαιρη Καλλιανη»
Παρακάτω στο link μπορείτε να διαβάζετε ενδιαφέροντα άρθρα για την ιστορία και λαογραφία του τόπου:
https://www.facebook.com/groups/149483198506238
Στις μέρες μας υπάρχουν γυναίκες που διατηρούν αυτή την τέχνη!!
Εντοπίσαμε στο χωριό Προυσός την χρυσοχέρα κα Ράνια Πέχα. Η αγάπη της για το κέντημα και η συμμετοχή της στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου της είναι γνωστή τόσο για τους Προυσιώτες όσο και για όσους την γνωρίζουν. Οι αναρτήσεις με τα κεντήματα της πάντα μας εντυπωσιάζουν ως προς  τη θεματολογία και τη δυσκολία για να ολοκληρωθούν.
Παρακάτω  στο link μπορείτε να θαυμάσετε τα κεντήματα της:
https://www.facebook.com/pecha.rania.7
φωτογραφίες: Πέχα Ράνια

Σχολιάστε