Σας καλωσορίζω στο Κέντρο Ιστορίας Πολιτισμού Ευρυτανίας, ένα μουσείο πρότυπο, ένα μουσείο καινοτόμο, ένα μουσείο βιωματικό.

Το Κέντρο Ιστορίας Πολιτισμού Ευρυτανίας – Διαδραστικό Μουσείο (ΚΙΠΕ) επιτελεί τρεις βασικούς σκοπούς. Καταρχήν παρουσιάζει με καινοτόμο και βιωματικό τρόπο την ιστορία και τον πολιτισμό της Ευρυτανίας τόσο στον επισκέπτη όσο και στον κάτοικο της περιοχής. Επιπλέον, ως το κεντρικό μουσείο της Ευρυτανίας στην έδρα του Νομού λειτουργεί σαν προπομπός και για τα υπόλοιπα μουσεία και πολιτιστικά μνημεία της Ευρυτανίας. Και τέλος υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα, δίνοντας τη δυνατότητα στους μαθητές να εξερευνήσουν την ιστορία, σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα εκπαιδευτικών προγραμμάτων, αλλά και με την χρήση μουσειοβαλίτσας. Το ΚΙΠΕ με την μουσειοβαλίστα του μπορεί να ταξιδεύει σε σχολεία τόσο εντός όσο και εκτός Ευρυτανίας.

Όχημα για την επίτευξη αυτών των στόχων αποτελεί η μόνιμη έκθεση με τίτλο “Οι θησαυροί της Ευρυτανίας”, η περιοδική έκθεση με τίτλο “Οι γέφυρες ενώνουν”, και οι δύο αίθουσες εικονικής – επαυξημένης πραγματικότητας που ταξιδεύουν τον επισκέπτη σε τόπους και σε χρόνους που τώρα δεν μπορεί να παραβρεθεί. Στο χώρο της περιοδικής έκθεσης μπορεί να φιλοξενείται κάθε εκδήλωση ιστορικού, πολιτιστικού, καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος. Με αυτόν τον τρόπο το μουσείο έχει ανοιχτές τις πόρτες του και μπορεί συνεχώς να ανανεώνεται. Επιπλέον η περιοδική έκθεση έχει ως στόχο να ταξιδεύει και εκτός Ευρυτανίας σε άλλους χώρους πολιτισμού αλλά και τουρισμού, προβάλλοντας την περιοχή μας.

Αποτέλεσε για εμένα ύψιστη τιμή που ως Αντιπεριφερειάρχης Ευρυτανίας είχα την γενική εποπτεία και τον συντονισμό για την δημιουργία του ΚΙΠΕ, ενός μουσείου “Ευρυτανικής Περηφάνειας” που παρουσιάζει τον ορεινό μας πολιτισμό και μας κάνει όλους υπερήφανους.

Copyright 2019 Kipe.gr | Created by Pneuma.gr